6.7.06

MIKSI OIKEUS MUUTTUU?

(Perustuu mutatis mutandis vuonna 2001 kirjoittamaani määrämittaiseen lyhytpakinaan, joka julkaistu Inhouse-lehdessä)

Runebergin maaherra Wibeliuksen suuhun asettamat kuuluisat sanat "Laki ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää" saattoi vielä vähän aikaa sitten ottaa todesta. Ei enää - nuoresta iästään huolimatta Dr. Blindkin on joutunut opettelemaan kirjanpitolaista jo kolme (ja puoli! KPL 7 a luku) eri versiota. Vuoden 1973 kirjanpitolakia muistellen pitäisi nykyään sanoa: "Lakia kanssani syntynyttä eipä enää tapaa".

Otsikon kysymys on nimenä kirjalla, jonka on kirjoittanut historian käännekohtia käsitelleistä näytelmistään tunnettu Heikki Ylikangas. Hänen mielestään lait ja oikeus ovat vain osa kutakin yhteiskunnallista tilannetta ja lakien muutos on siksi riippuvainen yhteiskunnan muutoksista, tai halusta niihin. Esimerkiksi Wibeliuksen syntyessä 1700-luvulla Ruotsi-Suomen yhteiskunta ja oikeus muuttuivat hitaasti. Tultaessa 1800-luvulle, Runebergin aikoihin, monet suomalaiset eivät venäläistämisen pelossa toivoneet lainkaan muutoksia.

Oikeuden muutoksessa on nykyisin yleensä kyse yksityiskohtien viilauksesta, ei yhteiskuntaa mullistavasta draamasta. Yhteiskunta ulottaa sääntelynsä aina vain laajemmalle. Lakien suurta määrää kauhistellaan, mutta toisaalta sääntelemättömiä kysymyksiä tulee vastain päivittäin. Dr. Blind ainakin on iloisen ylpeä jokaisesta toimialaansa, liike-elämän palveluihin, osuvasta muutoksesta. Vain tarpeellisia veitsiä hiotaan! Ja sehän on nähty, että kun lait muuttuvat, meitä juristeja tarvitaan yhä enemmän…